EVP fractie will kleinere commissie

, par Yves Lacroix

EVP fractie will kleinere commissie

De Europese Volkspartij wil van 28 commissarissen terug naar 18 commissarissen zegt Europarlementariër Jeroen Lenaers in een filmpje op facebook. Een kleinere commissie is volgens de christendemocraat efficiënter en moet het vertrouwen van burgers in de EU versterken.

De Europese Commissie bestaat momenteel uit 28 commissarissen waarvan de meeste een eigen portefeuille hebben en sommige er zelfs een delen. Kritiek op het aantal commissarissen is niets nieuws en door de jaren heen is vaker opgeroepen het aantal te verkleinen.

In het verdrag van Lissabon is opgenomen dat het aantal commissarissen tweederde zal zijn van het aantal lidstaten. Een extra bepaling zorgt er echter voor dat Europese regeringsleiders ervoor kunnen kiezen dat aantal te veranderen.

De kans dat regeringsleiders ervoor kiezen de Commissie kleiner te maken is klein. Een kleinere commissie zou betekenen dat sommige lidstaten geen commissaris kunnen leveren. Ondanks dat commissarissen niet in het landsbelang mogen handelen vrezen regeringsleiders toch macht te verliezen zonder commissaris.

Mots-clés

Vos commentaires

modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?

Pour afficher votre trombine avec votre message, enregistrez-la d’abord sur gravatar.com (gratuit et indolore) et n’oubliez pas d’indiquer votre adresse e-mail ici.

Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.

Suivre les commentaires : RSS 2.0 | Atom